Sunday, 8 April 2012

Photoshop CS6: Buat Animations menggunakan fungsi Timeline

salam sejahtera & salam 1 malaysia...


Seperti mana yang anda tahu photoshop telah dilahirkan dengan versi terkini iaitu 13.0 atau boleh digelar CS6 (Creative suite 6).. lihat entri sebelum ini mengenai kemunculan photoshop CS6 & DOWNLOAD: http://www.bualkomputer.com/2012/03/kemunculan-adobe-photoshop-cs6-beta.html

fungsi photoshop kini lebih mudah serta telah dinaik tarafkan sehingga mencecah tahap kepuasan bagi pengguna.. namun ada segelintir masih tidak tahu lagi fungsi baru yang paling popular yang ada dalam CS6 ini...

ok, untuk entri photoshop cs6 kali ini mengenai fungsi timeline..
timeline adalah satu fungsi dimana ianya adalah tempat pengurusan pergerakan setiap object & element supaya object dlm frame dapat bergerak dengan key frame yang ditanda pada setiap pergerakan..
object yang diuruskan adalah layer2 yang terkandung dalam ruangan layer disebelah bawah & kanan..

jadi kpd sesiapa yang biasa menggunakan adobe premiere pro & after effect semestinya sudah faham konsep timeline photoshop cs6 yang lebih kurang sama dengan fungsi timeline premiere pro dan after effect...

untuk memaparkan fungsi timeline, pertama sekali anda perlu create new project.. file>new..
kemudian tentukan size/pixel panjang & lebar gambar anda then OK..

anda boleh start conteng2 or add ape2 gambar letak pada layer pertama anda.. mcm sy, sy buat bualkomputer.com

kemudian pergi ke window> pilih timeline

so, skrg muncullah timeline & bermula disitu anda boleh start project animation anda.. anda just setkan keyframe (klik pd layer & klik icon jam & alih2 lah object/text anda supaya ianya bole bergerak..


ni contoh simple animation yg saya dah buat...
video

so sampai sini jer.. sori, saya tak pndai nk aja bab manage timeline/keyframe sbb tak tahu mcm mana nak  ajar.. korang kena lah try godek2 sendiri & lama2 boleh faham..

Kata Admin Khairil:  kalo suke klik like & share kat member.. :)

Artikel Berkaitan