Friday, 13 August 2010

Tukar Desktop Background Windows 7 Starter


Windows 7 starter adalah versi windows 7 permulaan. versi ini ringan dan simple ciri-cirinya. windows 7 starter sesuai digunakan pada netbook, komputer lama dan yang lemah. windows 7 starter ini terdapat banyak kekurangannya berbanding versi windows 7 home premium, windows 7 professional, windows 7 ultimate. windows 7 strater ini kekurangannya adalah ia tidak mempunyai  ketetapan persenolization: untuk mengubah ketepan desktop anda supaya lebih menarik seperti windows 7 versi yang tinggi darinya. windows 7 starter juga tidak mempunyai tetapan tema aero grass yang nampak seperti kaca yang berkilat dan boleh diubah warna. dan yang terakhir, windows ini tidak membolehkan anda mengubah latar belakang desktop anda kepada gambar yang anda suka.


saya berpengalaman menggunakan windows 7 starter ini dan saya mahukan perubahan latar belakang. oleh itu saya cuba Xplor software-software yang boleh digunakan untuk mengubah ketetapan latar belakang. xplor & xplor & xplor akhirnya saya terjumpa juga sebuah aplikasi yg boleh mengubah ketepan latar belakang desktop windows starter tersebut. nama aplikasi itu adalah Starter Background Changer V08


cara penggunaan:-


1. Download aplikasi tersebut (klik sini untuk download)
2. Install aplikasi tersebut.
3. sesudah selesai install aplikasi tersebut, windows 7 starter anda akan mempunyai ketetapan personalize. personalize ini tidak sama dengan windows 7 versi yang lain, ketetapan personalize nya adalah terhad. tetapi tidak mengapa, aplikasi ini boleh dijalankan untuk mengubah latar belakang desktop anda juga.


4. right click pada desktop anda. dan pilih personalize. (lihat gambar dibawah)


5. kemudian muncul tetingkap aplikasi tersebut. kemudian klik pada wallpaper.


6. kemudian muncul tetapan latar desktop anda. klik pada "choose.." untuk memilih gambar.7. pilih gambar yg anda suka...8. selepas sesudah memilih gambar yang hendak dijadikan latar, anda perlu mengubah saiz & kedudukan gambar latar mengikut screen komputer & laptop anda. seperi gambar dibawah)))
9. sesudah anda memilih tetapan position seperti langkah 8, anda perlu klik "Validate the modification" 


10. kemudian anda boleh lah keluar dari tetapan ini...


sekarang ini anda boleh mengubah latar desktop anda menggunakan personalize yang telah disediakan oleh aplikasi 
dengan menggunakan perisian ini anda boleh menetapkan gambar latar desktop anda bertukar-tukar setiap saat dan minit yang anda tetapkan pada tetapan yang tersedia.

Artikel Berkaitan