Monday, 20 December 2010

Cari font menarik untuk Photoshop & Aplikasi lain

font adalah tulisan yang berada pada setiap apliaksi yg ade kene mngene dengan text  dan lain.. seperti photshop dan pelbagai lagi... yg ada kene mngene dengan text2 ni.. jenis font yang disediakan banyak sekali dan membuatkan kita bingung.. tapi bingung pon.. tulisan dia macam seakan-akan sama dan bosan.. walaupun banyak... dengan ini korang boleh memuat turun font2 yang menarik untuk digunakan pada setiap apliaksi kerja atau seperti photoshop yg ada kene mngene dengan menaip dan tu;is text.. menambah jenis font yg manarik yang telah di download pada laman2 web yang menyediakan font yg luar biasa.. yg x pernah kita nampak dan unik/...

dengan ini korang boleh memuat turun jenis font yg menarik di laman web http://dafont.com disitu korang boleh search nama font dan kategori yg sesuai.. dan boleh download dan gunakannya...

cara memasang font yg korang download tu...

1. pergi ke http://dafont.com
2. search jenis tulisan kegemaran korang.. contoh gambar dibawah.. contoh saya memilih kategori history..

3. kemudian ia akan keluar senarai pilihan jenis font.. pilhan salah satu dan donwload font tersebut..
4. klik download..
5. dah download.., extract file  dalam tu..  kemudian copy file yg berformat font tu.. dan paste kan kat dalam C:\WINDOWS\Fonts dan right klik & paste.. kemudian selesai menambah font anda tadi..
copy file ini

pastekan pada fail windows/font


6. cube try bukak photoshop atau microsoft word atau power point.... cube try buat text.. dan pilih jenis font yg korang download tadi.. cari nama font yg korang download td dan try.. berhasil x..
photoshop

office word


Artikel Berkaitan